COLABORACIÓN CON REVISTA PATRONATULUI ROMĂN

Vrem e-tva pentru afaceri și pentru eficiența sistemului fiscal, nu împotriva afacerilor

Byredactia

28 iunie 2024

foto: freepik

Digitalizarea, ar trebui să conducă la muncă mai puțină, mai puține resurse alocate și eficiență mai mare,în nici un caz mai multă muncă, costuri mai mari și rezultat incert.

În ultimi ani au fost impuse mediului de afaceri o serie de măsuri fiscale care au avut ca consecință creșterea costurilor de conformare ca să nu mai vorbim și de faptul că creșterea constantă a salariului minim a adus creșterea costurilor cu forță de muncă.

În acest mediul dificil noul sistem e-tva așa cum este propus a se implementa generează alte eforturi suplimentare pentru mediul de afaceri

Consiliul Patronatelor ESG din România solicită abrogarea dispozițiilor care prevăd noi obligații de raportare în sarcina contribuabililor prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 70/2024.

Semnează și tu petiția online:

https://www.petitieonline.com/vrem_e-tva_pentru_afaceri_i_pentru_eficienta_sistemului_fiscal_nu_impotriva_afacerilor

Având în vedere că este de așteptat că în prima perioadă să apară diferențe între decontul TVA precompletat și decontul TVA depus de persoana impozabilă, având în vedere că se reglementează obligativitatea întocmirii „Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA” într-un termen scurt, greu de realizat și că pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu se specifică nici un termen pentru analiza și dispunerea măsurile legale, mediul de afaceri consideră că obiectivul decalarat în fundamentarea Ordonanței 70/2024 respectiv simplificarea procedurilor, asigurarea unui nivel optim de transparenţă şi debirocratizarea proceselor prin instituirea instrumentelor digitale de comunicare nu este atins.

În aceste condiții mediul de afaceri, prin semnatarii prezentei petiții, solicită:

  1. Abrogarea dispozițiilor care prevăd noi obligații de raportare în sarcina contribuabililor, obligativitatea întocmirii „Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA” și a dispozițiilor privind decalarea termenului de depunere a decontului TVA.
  2. Clarificarea diferențelor dintre decontul TVA precompletat și decontul TVA depus de persoana impozabilă se realizează ÎN MOD VOLUNAR la cererea persoanelor impozabile interesate de îmbunătățirea gradului de conformare.
  3. Valorificarea de către ANAF a informațiilor din sistemul e-TVA se face prin analiza de risc și inspecții fiscale în regimul anterior ordonanței de urgență e-TVA, în limita capacității administrative proprii.

foto: freepik

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Follow by Email
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share